De laatste tijd komt het om een of andere reden vaker voor: Samsung's Galaxy toetsenbord geeft na een update opeens geen voorspellende tekst of correcties weer. De oplossing is bijna altijd vrij simpel.
Bug: Voorspellende tekst Samsung toetsenbord verdwenen
Soms heb je van die bugs die als suffe bijwerking van een update opeens een klein-maar-fijne functie compleet verstoren. Een daarvan duikt recent met enige regelmaat op als de Voorspellende tekst van het toetsenbord op Samsung telefoons opeens verdwenen blijkt. We hoorden onder meer van het probleem na recente updates voor de Galaxy S20, Galaxy S10, Galaxy S9 en de Galaxy A51 – vooral One UI upgrades lijken vaak boosdoener.
De oplossing
De oplossing voor het probleem is niet ingewikkeld, maar ligt – flauw gezegd – achter de schermen. Soms helpt het om simpelweg een volgende update af te wachten, maar sneller is het als je de volgende stappen doorloopt:
Check eerst voor de zekerheid of Voorspellende tekst niet gewoon uit staat. Tik op het toetsenbord op het tandwieltje (voor je begint te typen), kies Slim typen en check de optie bovenin het menu
Staat Voorspellende tekst uit? Schakel het in. Staat ‘ie al aan? Ga dan naar de Instellingen en kies het item Apps
Tik rechtsboven op de drie puntjes en kies Systeem-apps weergeven
Scroll in de lijst met apps naar beneden, tot je Samsung Toetsenbord vindt, en kies deze
Tik nu op Opslag en vervolgens op Gegevens wissen – eventueel kun je eerst kijken of alleen Cache legen voldoende is (bij ons was dat niet het geval)
Na deze stappen is je toetsenbord-app ‘gereset'. Eventuele persoonlijke aanpassingen in de instellingen moet je opnieuw doen, maar als het goed is werkt alles verder als vanouds. De voorspellende tekst verschijnt is opnieuw bovenin het toetsenbord zichtbaar, en je kunt de suggesties ook weer voor spellingcorrectie gebruiken.
Uiteraard is de bovenstaande oplossing eentje die vaak werkt als specifieke apps of onderdelen na een update problemen geven. Je vindt in de lijst met Apps tenslotte heel veel applicaties waarvan je gegevens en cache kunt wissen. Let wel op: bij andere apps kunnen de gevolgen van de optie Gegevens wissen veel groter zijn – accounts worden verwijderd, verzamelde data gewist, en meer. Gebruik die optie dus met beleid, en probeer altijd eerst of alleen Cache legen uitkomst biedt.
Heb jij nog andere oplossingen gevonden om problemen met het Samsung toetsenbord te verhelpen? Deel ze hieronder met ons en de rest van het land!
Samsung's actie uit de Galaxy S20 pre-order fase is terug, met versterking. Je kunt nu een set Galaxy Buds+ gratis bij ieder Galaxy S20 model krijgen. Hier lees je hoe je de Buds+ ontvangt, en waar je jouw telefoon moet kopen.
Galaxy S20 met gratis Galaxy Buds+
Samsung's nieuwe Galaxy S20-serie is inmiddels alweer even op de markt. Dat de coronacrisis de electronicamarkt onder druk zet is een feit. Dat dat heel wat scherpe aanbiedingen oplevert ook. En dus maakt Samsung's eerdere Galaxy S20 deal een comeback. Je kunt momenteel een set Galaxy Buds+ draadloze oortjes krijgen als je een van de Galaxy S20 modellen bestelt, in de actieperiode. Zo werkt het:
Om de gratis Buds+ t.w.v. €169 te ontvangen moet je dus een Galaxy S20 model aanschaffen. Het maakt niet uit welke: de actie geldt in combinatie met de Galaxy S20 4G, Galaxy S20 5G, S20 Plus 5G en de S20 Ultra 5G.
Je koopt je toestel vanaf 7 tot en met 27 september
LET OP: de Samsung Shop is de enige winkel waar je de gratis Galaxy Buds+ kunt ontvangen. Als je jouw toestel ergens anders koopt, dan doe je niet mee aan de actie.
Liever toch ergens anders?
Wil je liever toch gewoon uitgebreid Galaxy S20 aanbiedingen vergelijken, zonder dat je er een set Buds+ bij krijgt? Werp dan een blik in onze altijd-actuele vergelijkers:
In Samsung's One UI 2.1 – beschikbaar op de Galaxy S20, Galaxy S10 en Galaxy Note 10 – zit een nieuwe functie voor het bewerken van selfies. Met Vlekcorrectie (Spot fixes) kun je eenvoudig rimpels en vlekken uit je selfie wegpoetsen.
Galaxy S10, S20 met One UI 2.1 tip: Vlekcorrectie
Vorige week kregen zowel de Galaxy S10 als de Note 10 een update naar versie 2.1 van Samsung's One UI interface. Daarin zaten een hoop nieuwe functies die de Galaxy S20 eerder al had. Een snufje stond niet op de officiële lijst met veranderingen: Spot fixer. Of, zoals hij in het Nederlands heet: Vlekcorrectie. Natuurlijk, er waren al een aantal snufjes om selfies kunstmatig bij te schaven. Met Vlekcorrectie krijg je een nieuwe manier om vlekjes en rimpels kunstmatig weg te werken, mocht je dat willen.
Je vindt de nieuwe functie als je in je Galerij een selfie bekijkt en daar op Bewerken tikt (het potloodje). Veeg vervolgens de werkbalk onderin helemaal naar het einde, tot het ‘hoofd' icoontje. Deze wordt alleen getoond als er ook daadwerkelijk gezichten op de foto staan. Tik op dat icoontje, om alle ‘selfie-tools' op een rijtje te hebben. Vlekcorrectie is het vijfde icoontje van links – het hoofdje met de puntjes. Selecteer deze en de tip zegt Tik op de vlek die u wilt corrigeren. Je kunt nu met je vinger of S Pen de vlekken of rimpels min of meer ‘wegvegen' uit de foto.
Pas wel op: als je wat wild met de tool omgaat kun je zelfs je hoofd wegcorrigeren, zo merkten wij al snel. Wat op zich ook wel weer geinige mogelijkheden biedt, natuurlijk. Het grootste voordeel van Vlekcorrectie is dat het resultaat een stukje minder kunstmatig is dan de standaard softwaretrucjes die alle huid op de foto egaler maken. Naar verluid, tenminste, want ondergetekende is – voldoende rimpels ten spijt – niet bepaald een expert op dit vlak.
In ieder geval lijkt het erop dat Vlekcorrectie alleen beschikbaar is in One UI 2.1. Wij hebben geen idee of de functie later ook naar andere toestellen komt, bijvoorbeeld in een update voor de Foto-editor zelf. Toch lijkt die kans klein. Tenslotte kwam het snufje naar onze Galaxy S10 met One UI 2.1, zonder dat deze over de laatste versie van Foto-editor beschikte. Mocht je de functie vroeg of laat op een ander toestel tegen komen, laat het ons hieronder weten!
Dankzij een klein trucje kun nu op je Samsung Galaxy S20 een ingebouwde, maar niet geactiveerde derde schermmodus kiezen: 96 Hz. Deze biedt mogelijk een betere balans tussen een vloeiende interface en accuduur.
Galaxy S20 scherm op 96Hz
Een van de veelbesproken features van Samsung's Galaxy S20-serie is het scherm met een verversingsfrequentie van 120 Hz. Deze zorgt ervoor dat de interface heel erg vloeiend aanvoelt. Echter, ten opzichte van de 60 Hz schermfrequentie doe je veel korter met een volle acculading – ongeveer 20%. En dus sta je als gebruik(st)er bot gezegd voor de keuze tussen een erg soepel aanvoelende bediening of een lange accuduur. Dat is misschien wat overdreven. Tenslotte draait de Galaxy S20 ook met een 60 Hz scherm vloeiend, en hou je ook op een 120 Hz voldoende energie over om een lange dag door te komen. Maar de keuze is er wel degelijk. Nu is er – met wat werk – een tussenstap.
Zoals op het XDA forum ontdekt werd, beschikken de Galaxy S20 modellen namelijk over een derde schermmodus, met een frequentie van 96 Hz. Standaard is deze optie echter niet toegankelijk. In principe kun je de 96 Hz stand activeren met een aantal commando's in ADB, wat de optie voor de doorsnee gebruik(st)er oninteressant maakt. Voor de activering is er nu echter ook een kleine app, waardoor de keuze wel erg simpel wordt.
XDA Developer sathishtony maakt de S20 Refresh Rate Controller app. Je kunt de gratis app HIER van XDA Developers downloaden. Het enige dat je nodig hebt is een account op het forum. Je zult de browser op je Galaxy S20 toestemming moeten geven de gedownloade app te installeren, maar dat proces wijst zichzelf. In de S20 Refresh Rate Controller app heb je vervolgens de keuze tussen de 96 Hz verversingsfrequentie of de 120 Hz stand.
Overigens moet je je telefoon wel eerst op 120 Hz zetten via het normale menu, voordat je de S20 Refresh Rate Controller kunt gebruiken. Dat doe je in de Instellingen onder Display. Kies bij Vloeiende beweging voor Hoge vernieuwingsfrequentie (120 Hz). Wil je toch de standaard 60 Hz modus gebruiken? Dan kun je ‘m in dit menu ook terug zetten op Standaard vernieuwingsfrequentie (60 Hz). En voor de goede orde: ook de 96 Hz modus werkt alleen op de FHD+ schermresolutie (2400 x 1080), en niet op de WQHD+ (3200 x 1440) resolutie.
In theorie moet de 96 Hz modus het beste van twee werelden bieden: een vloeiende interface, én een batterijverbruik dat binnen de perken blijft. Je zult uiteindelijk voor jezelf moeten proberen hoe goed het werkt. Maar voor de liefhebber is het zeker het proberen waard.
Wat is Samsung's Good Lock, en wat heb ik eraan? Twee vragen die we de afgelopen dagen ontvingen, nu de app ook naar Nederland lijkt te gaan komen. We zetten de beschikbare modules op een rij, en kijken wat je er mee kunt.
Good Lock: wat heb je eraan?
Toen wij eerder deze week meldden dat Samsung mogelijk nu toch Good Lockin Europa gaat uitbrengen, werden we bedolven onder twee verschillende reacties. De eerste: ‘Tof! Eindelijk!', en de tweede: ‘Uhm, wat heb ik eraan?' Tijd om de tweede vraag te beantwoorden.
Good Lock is een collectie ‘modules' – apps – waarmee je de werking van je Samsung telefoon en de One UI interface kunt aanpassen aan je eigen wensen. En dat in brede zin. Wat je kunt doen is afhankelijk van welke modules je installeert. Met, bijvoorbeeld, Theme Park kun je je eigen thema's maken. Met EdgeTouch kun je delen van de schermranden afschermen tegen onbedoelde aanrakingen. EdgeLighting+ voegt opties toe aan de Edge lighting functie die op sommige toestellen beperkt aanwezig is (bijv. op de Galaxy A51).
De mogelijkheden zijn nogal divers. In totaal bestaan er namelijk zo'n 20 verschillende modules, die nog veel meer verschillende functies toevoegen, uitbreiden, of aanpassen. Sommige modules werden in de loop van de tijd direct aan de One UI toegevoegd – Nice Shot duikt vanaf One UI 2.0 op in de Scherm-recorder functie. Bovendien was de losse module SoundAssistant al lang beschikbaar als op zichzelf staande app.
Theme Park
Op dit moment: twee problemen
Dat alles is dus de reden dat heel wat mensen al lang zitten te wachten op de Europese release van Good Lock. Maar zoals we eerder ook al schreven: er is nog een probleem. Of eigenlijk zijn er twee problemen.
Good Lock zelf werkt namelijk nog helemaal niet. Je kunt de app installeren (via de Galaxy Store), maar hij toont op dit moment alleen een foutmelding. Nu is de Good Lock app eigenlijk vooral een soort ‘launcher' voor de andere apps/modules. En deze doen het ook zonder Good Lock zelf. Wat ons bij het tweede probleem brengt.
Het aantal modules dat je nu in Nederland kunt installeren is beperkt. Lang niet alle Good Lock modules zijn momenteel te vinden in de Galaxy Store. En wat er is, is soms niet of alleen maar deels vertaald.
Hopelijk komt hier spoedig verandering in, en brengt Samsung Good Lock simpelweg in zijn geheel, en werkend, uit in Nederland. Tot die tijd blijft het wat behelpen.
Wat werkt nu al wel?
Op dit moment vinden wij acht beschikbare Good Lock apps in de Galaxy Store: de app zelf, en zeven modules. Dit zijn de modules, inclusief een korte omschrijving.
Als je het beu bent alleen te kunnen kiezen uit de thema's in de Theme Store, dan is Theme Park ideaal. Je kunt zelf je eigen thema's samenstellen, om zo Samsung's One UI nog meer aan je eigen smaak aan te passen.
Wil je vooral zelf bewegende achtergronden maken, zonder complete thema's samen te stellen, dan doe je dat met Wonderland. Kies meegeleverde plaatjes als basis, of ga met je eigen foto's aan de slag – mogelijkheden genoeg.
Als je een Note-telefoon hebt, dan ken je ook het Air Command menu. Met Pentastic kun je het uiterlijk daarvan compleet naar je eigen hand zetten, en andere details wijzigen. Deze module is alleen beschikbaar op toestellen in de Galaxy Note-serie.
Samsung's recente toestellen hebben vaak een erg dunne rand om het scherm, zodat je deze soms per ongeluk aanraakt. Met EdgeTouch kun je Edge-zones instellen, met aangepaste eigenschappen. Zo kun je zelf delen van de schermrand instellen als ‘insensitive'.
Standaard heeft iedere Samsung telefoon een optie om eenhandige bediening eenvoudiger te maken. Wie graag nog veel meer mogelijkheden geeft om hier zelf dingen aan te passen, kan terecht bij One Handed Operation+.
Wil je graag precies bijhouden welke apps wat precies doen op je telefoon? Nice Catch laat zien welke instellingen werden veranderd, wanneer en waarom het scherm aanging, of een app reclame toonde, en nog veel meer.
Veel Galaxy telefoon hebben standaard de Edge lighting functie (zie Display -> Edge screen -> Edge lighting). En op toestellen als de Galaxy S20 of de Galaxy Note 20 biedt deze standaard veel opties. Echter, op bijv. de Galaxy A51 is de functie beperkter. Met EdgeLighting+ voeg je toch weer meer mogelijkheden toe.
Helaas ontbreken op dit moment dus nog heel wat toffe modules, zoals NavStar (navigatiebalk aanpassen), MultiStar (multi-window maar uitgebreider), of Home Up (nog meer personalisatie van de One UI interface). FoldStar voegt functies toe die handig zijn voor Fold en Z Fold 2 gebruik(st)ers.
Op welke Samsung telefoons werkt Good Lock?
Voor de volledigheid: Good Lock werkt niet op álle Samsung telefoons. Op toestellen met de One UI Core interface – Galaxy M-serie, en de Galaxy A21s – kun je ‘m niet installeren, ook op de Galaxy A41 lukte het ons niet. Wij hebben Good Lock wel aan de praat gekregen op de:
Niet door ons getest, maar vermoedelijk wel werkend: Z Flip, A9 (2018), A80
Niet voor iedereen
Hoewel we hopen dat Samsung Good Lock op korte termijn in zijn geheel beschikbaar stelt in Europa, is ook duidelijk dat het systeem niet voor iedereen je-van-het is. Ben je tevreden met de opties die jouw Galaxy nu biedt? Dan zit er waarschijnlijk helemaal niet op te wachten.
Ben je echter iemand die graag het een en ander tot in de kleinste details personaliseert? Dan is loont het zeker de moeite Good Lock – of momenteel dus de losse onderdelen – zelf te checken.
Gebruik jij Good Lock? Ben je nieuwe modules tegengekomen die nu dus ook beschikbaar zijn in Nederland?Kun jij de app en modules wel, of juist niet, op jouw toestel installeren? Laat het ons hieronder weten!
Heel wat Samsung telefoons beschikken tegenwoordig over een Always On Display. Dat is dat scherm dat informatie toont als het scherm eigenlijk uitstaat, zeg maar. Wist je dat je deze ook een kwartslag kunt draaien?
Samsung Galaxy tip: een ‘liggend' Always On Display
In 2016 introduceerde Samsung haar Always On Display (AOD) met de Galaxy S7 serie. Toen was het een echt high-end foefje, maar sindsdien kregen steeds meer toestellen deze functie. Tegenwoordig is hij niet alleen te vinden op de Galaxy S20 en de S10, maar ook op de Galaxy A51 en A50, de Galaxy A41 en zelfs de Galaxy M21. En op toestellen die vanaf 2019 verschenen heeft het AOD nog een extra optie.
Als je in de Instellingen naar Vergrendelscherm gaat, en daar op Always On Display tikt (het woord, niet de ‘schakelaar'), dan zie je de optie Scherm draaien naar. Standaard staat deze op Staand ingesteld, maar je kunt ook kiezen voor Liggend. En dat is helemaal niet zo'n gekke optie, afhankelijk van hoe je je telefoon neerlegt als je ‘m niet vasthoudt.
Het resultaat van de Liggend-modus laat zich raden. Het AOD wordt nu in ‘landschapsmodus' getoond. Hoe het scherm er dan precies uitziet is afhankelijk van je eigen AOD-instellingen. Het kan dus afwijken van de foto hierboven.
Op welke Samsung telefoons?
Zoals we al schreven: de keuze om het AOD staand of liggend te tonen is pas de afgelopen twee jaar toegevoegd. Een aantal oudere telefoons die wél het AOD hebben, beschikken dus niet over de optie. Dat is o.a. het geval op de Galaxy S9, de Galaxy A8, en andere toestellen uit 2018 of eerder.
Op de nieuwere modellen met AOD is de optie als het goed is aanwezig – in 2019 vanaf de A50 en hoger, dit jaar vanaf de Galaxy A31 en hoger, én de M-serie.
Voor het Good Lock systeem is nu de nieuwe module Keys Cafe beschikbaar. Daarmee kun je het toetsenbord van je Samsung telefoon op verschillende manieren aanpassen.
Keys Cafe Good Lock module
Vorige week bracht Samsung – na jáááren! – eindelijk haar Good Lock personalisatie-systeem uit in Europa en Nederland. En nu volgt alweer een volgende, nieuwe module, die een tijd geleden al was aangekondigd maar tot nu toe niet beschikbaar was.
Met Keys Cafe kun je op een aantal manieren het uiterlijk en functioneren van het Samsung toetsenbord aanpassen. Je kunt je eigen toetsenbord ‘samenstellen', én je kunt allerlei stijlen toepassen en veranderen. Met de nodige lichteffecten maak je een complete feesttent van je toetsenbord – mocht je dat willen dan.
Je kunt Keys Cafe nu per direct installeren. Je vindt ‘m onder de Family-tab in Good Lock zelf, of je downloadt ‘m via de Galaxy Store HIER.
Wil je liever heel andere onderdelen van je telefoon personaliseren? Check dan ook de andere modules van Good Lock. Je kunt je eigen thema's samenstellen, bewegende achtergronden maken, je startscherm bijschaven, en nog heel veel meer.
Een uitgebreide beschrijving en een lijst met beschikbare modules vind je in ons Samsung Good Lock overzicht. Daar vind je ook een lijst met alle toestellen die Good Lock ondersteunen – dat zijn lang niet alleen de Galaxy S20 en Galaxy S10 topmodellen, namelijk.
Je kunt momenteel bij de Galaxy Note 20 (Ultra) een set Galaxy Buds Live t.w.v. €189 krijgen van Samsung zelf. Hieronder lees je hoe dit werkt, en waar je de telefoon moeten kopen om aan de actie mee te doen.
Galaxy Note 20 (Ultra) met gratis Buds Live
Samsung's beste telefoon van dit moment – de Galaxy Note 20 Ultra – is nog steeds alles behalve goedkoop. Door het ‘ultra premium' design, de fancy camera's, en het enorme AMOLED scherm is het gewoon geen toestel voor de grote massa. Wel is het de beste, en meest luxe telefoon die Samsung ooit bouwde – dat concludeerden we in onze Galaxy Note 20 Ultra review. Dat alles geldt in wat mindere mate voor de Note 20-zonder-Ultra – maar die is dan ook een stukje betaalbaarder.
De Galaxy Buds Live zijn Samsung's nieuwste oortelefoontjes met een spraakmakend design. Ze werken naadloos samen met Samsung telefoons, bieden een prima accuduur en gelikte geluidskwaliteit. Ze hebben een adviesprijs van €189, maar je krijgt nu een set voor nop bij een Galaxy Note 20 (Ultra).
Hoe werkt deze actie?
Om jouw Galaxy Buds Live gratis bij de Galaxy Note 20 (Ultra) te ontvangen moet je een paar dingen doen:
Koop de Galaxy Note 20 of Note 20 Ultra vanaf 19 oktober tot uiterlijk 1 november. Het maakt niet uit of je een 4G of 5G model kiest.
Doe je dit bij Samsung's eigen shop HIER, dan krijg je jouw Buds Live direct meegeleverd. Je hoeft verder niets doen.
Bij deze registratie moet je ook een kopie van bon/factuur uploaden, en een foto van de streepjescode op de doos. Daarop moeten IMEI-nummer en EAN-code leesbaar zijn.
Samsung zegt ernaar te streven de Buds uiterlijk zes weken na registratie naar jou op te sturen. Dit geldt dus niet als je jouw Note 20 (Ultra) direct bij Samsung zelf bestelt, omdat je de Buds Live gelijk meegeleverd krijgt.
Zoals altijd geldt: wij zijn niet Samsung. Vragen over deelname en jouw registratie moet je dus niet aan ons stellen maar aan Samsung zelf 😉 . Via de actiepagina kun je hulp ontvangen van Samsung zelf.
LET OP: je komt dus alleen voor de gratis Galaxy Buds Live in aanmerking als je jouw Galaxy Note 20 (Ultra) bij Samsung zelf, CoolBlue of de MediaMarkt koopt. Koop jij jouw toestel elders, dan kun je niet aan deze actie meedoen.
Prijzen vergelijken zonder Buds Live
Wil je liever gewoon prijzen vergelijken zonder na te denken over de bovenstaande actie? Kijk dan hier:
Als je vanaf nu tot en met 1 november een Galaxy S20, S20 Plus of S20 Ultra koopt, kun je €100 korting of retour krijgen. Hier lees je waar je ‘m dan moet kopen, en hoe deze actie in zijn werk gaat.
Samsung Galaxy S20: €100 korting of retour
Eerder vandaag meldden wij al hoe je gratis Galaxy Buds Live bij de Galaxy Note 20 kunt krijgen, en nu lanceert Samsung ook nog een kortingsactie voor de Galaxy S20-serie. Of beter gezegd: voor de ‘oorspronkelijke' S20-serie, bestaande uit de Galaxy S20, S20 Plus en S20 Ultra. Je kunt nu namelijk maar liefst €100 korting krijgen, of hetzelfde bedrag retour gestort, afhankelijk van waar je het toestel koopt. De actie werkt als volgt:
Koop een Nederlandse Galaxy S20, S20+ of S20 Ultra vanaf 19 oktober tot en met 1 november. Deze actie geldt NIET voor de Galaxy S20 FE.
Als je jouw toestel in Samsung's shop HIER aanschaft, dan wordt de €100 direct bij de aankoop verrekend, en hoef je verder niets meer te doen.
Je kunt ook aan de actie meedoen als je jouw S20 bij CoolBlue of de MediaMarkt koopt. Je moet dan je deelname aan de actie uiterlijk 15 november registeren op de actiepagina HIER.
Bij de registratie moet je een kopie van de bon of factuur uploaden, en een foto van de streepjescode. De EAN-code en het IMEI-nummer moeten duidelijk leesbaar zijn.
Hulp van Samsung zelf om je registratie en deelname af te ronden kun je ook krijgen via de actiepagina. Daar vind je ook de exacte voorwaarden van de actie.
Samsung zelf zegt ernaar te streven het geld binnen zes weken na registratie over te maken.
Voor de duidelijkheid: wij (GalaxyClub.nl) zijn géén Samsung, en kunnen vragen over registratie, deelname, en afhandeling niet beantwoorden 😉
LET OP: je komt dus alleen voor de korting of teruggave in aanmerking als jij jouw S20, S20 Plus of S20 Ultra bij Samsung zelf (korting), CoolBlue (teruggave) of de MediaMarkt (teruggave) koopt. Schaf jij jouw toestel bij een andere winkel aan? Dan kun je dus niet om €100 retour vragen.
Heb je per ongeluk je halve tekst gewist tijdens het typen op o.a. je Galaxy S10, Galaxy S20, of Note 10? Geen nood! In Samsung's One UI 2.1 zit een handige undo functie direct in het toestenbord gebakken. Maar je moet ‘m wel weten te vinden.
Undo op je Galaxy S10, S20 en Note 10
Inmiddels hebben alweer heel wat Samsung telefoons versie 2.1 van de One UI interface. De Galaxy S20 werd ermee gelanceerd, en de Galaxy S10 en Galaxy Note 10 kregen ‘m via een update. Een van snufjes die wel in One UI 2.1, maar niet in versie 2.0 zitten, is de undo-functie op het toetsenbord. Maar in tegenstelling tot de bekende CTRL+Z toetsencombinatie, is undo op je Galaxy géén toets.
Dus: stel, met een onhandige beweging heb je net je halve email gewist. Want, daarom, en dat soort dingen gebeuren af en toe – in ieder geval bij ondergetekende. Het is dan supersimpel om zoveel onhandigheid ongedaan te maken. Veeg met twee vingers van rechts naar links over het toetsenbord om het equivalent van CTRL+Z uit te voeren. Wil je een handeling toch opnieuw uitvoeren? Veeg dan met twee vingers naar rechts over het keyboard.
Deze gebaren zijn standaard gewoon ingeschakeld en bruikbaar. Je hoeft daar geen instellingen aan te passen. Het enige wat dus nodig is, is dat jouw Galaxy voorzien is van de One UI 2.1 interface. Op dit moment zijn dit de Galaxy S20, Galaxy S10, Note 10, Galaxy Fold en de Galaxy Tab S6. Toestellen als de Galaxy S9 en Note 9 krijgen deze versie van de interface waarschijnlijk ook binnenkort – maar nu nog even niet.
Of Samsung in de loop van dit jaar nog meer telefoons zal bijwerken naar One UI 2.1 weten we niet. Mogelijk moeten gebruik(st)ers met andere toestellen wachten tot de functie uiteindelijk in Android 11 standaard naar meer Samsung telefoons komt.
Als nu je Samsung's nieuwe Galaxy S20 FE koopt, kun je daar gratis een set Galaxy Buds+ bij krijgen. Hier lees je hoe de actie werkt, en waar je jouw toestel dan moet aanschaffen.
Actie: Galaxy S20 FE met gratis Galaxy Buds+
Met de Galaxy S20 FE brengt Samsung een praktische toptelefoon met veel handige high end features op de markt. Denk aan een waterbestendige behuizing, draadloos opladen, 120Hz AMOLED scherm, een snelle processor en prima camera's. Toch is het toestel juist ook praktisch, door het geheel platte scherm, en de kunststof achterkant die niet zo gevoelig is voor vingerafdrukken.
Hetzelfde geldt voor de Galaxy Buds+: de tweede generatie van Samsung's draadloze oortelefoontjes. Hoewel de Buds Live nieuwer zijn, concludeerden wij dat de Buds+ een betere geluidskwaliteit hebben én langer met een acculading doen. En je krijgt ze nu dus voor nop bij de S20 FE.
Hoe werkt het?
Koop vanaf 2 tot en met 15 november een Galaxy S20 FE – 4G of 5G maakt niet uit.
Doe je dit bij Samsung zelf, dan krijg je de Galaxy Buds+ direct meegeleverd, en hoef je verder niets meer te doen. Check alle info bij de Samsung Shop.
Wil je jouw S20 FE ergens anders kopen? Doe dit dan bij een van de onderstaande shops, en volg de overige stappen:
Heb je ‘m eenmaal in huis, dan moet je jouw deelname registreren op Samsung's actiepagina HIER.
Je moet daar dan ook een kopie van de bon/factuur uploaden, en een foto van de streepjescode. Daarop moeten EAN-code en IMEI-nummer leesbaar zijn.
Voor ondersteuning, vragen en andere hulp kun je bij Samsung terecht – wederom via de actiepagina. Je vindt daar ook de exacte voorwaarden van deze actie.
Samsung zegt ernaar te streven jouw Buds+ binnen zes weken na registratie op te sturen. Behalve als je jouw toestel dus bij Samsung zelf bestelt – dan worden ze direct meegeleverd.
Voor de duidelijkheid: wij zijn niet Samsung. Vragen over de actie of over jouw deelname kunnen wij NIET beantwoorden 😉
Waar kopen?
LET OP: niet alle winkels verkopen toestellen waarmee je aan deze actie deel kunt nemen. Je moet namelijk een origineel Nederlandse exemplaar kopen – een toestel dat speciaal voor de Nederlandse markt bedoeld is. Sommige winkels verkopen echter ‘grijze import' telefoons.
Je koopt in ieder geval een officieel Nederlands toestel bij:
Wil je jouw toestel bij een andere winkel aanschaffen? Let er dan goed op of de winkel van jouw keuze adverteert met deze actie. Is dit niet het geval, doe dan eerst zelf navraag of je met hun toestellen wel in aanmerking komt voor de gratis Buds+.
Uitgebreid vergelijken?
Wil je liever gewoon uitgebreid Galaxy S20 FE aanbiedingen vergelijken? Werp dan een blik in onze altijd-actuele vergelijkers, en vergeet niet te checken of je aan de actie deel kunt nemen:
Waarom zou je alleen nuttige informatie tonen op het Always On Display van je Samsung telefoon? Tenslotte kun je ‘m ook gewoon versieren met GIFs naar eigen smaak en inzicht. Hoe dan?
Samsung Galaxy tip: GIFs op je Always On Display
Ooit hadden telefoons simpele knipper-LEDjes om je te laten weten dat je een oproep gemist had. Sinds de Galaxy S7 is Samsung overgestapt op het Always On Display (AOD), dat heel wat meer info biedt in een oogopslag. Inmiddels beschikken heel veel Galaxy telefoons over deze functie. En kan iedereen zijn of haar AOD dus opleuken met meer dan alleen nuttige-maar-saaie informatie.
Als je via Instellingen naar Vergrendelscherm gaat, en daar op Always On Display tikt, krijg je de opties van de functie te zien. Verstopt onder het kopje Klokstijl zit een template waar je GIF-plaatjes kunt toevoegen. Tik op het GIF-symbooltje om een van de meegeleverde animaties te kiezen, of op de ‘plus' om er eentje uit je eigen Galerij te selecteren.
Op deze manier kun je je doorgaans vrij simpel uitziende AOD toch een beetje opleuken. Maar bedenk wel dat de functie meer stroom verbruikt naarmate je er meer op toont. Tenslotte werkt dit alles vooral goed omdat een AMOLED-scherm geen stroom verbruikt bij het tonen van zwarte pixels. Hoe minder zwart, hoe hoger het verbruik.
Voor zover wij het konden uitproberen werkt al het bovenstaande op iedere Samsung telefoon met de AOD-functie, vanaf de Galaxy S8, via de Galaxy M21, en toestellen als de Galaxy A50, Galaxy A41, en A51, tot en met de Galaxy S20 en Note 20. Op de A-serie uit 2018 is de optie te vinden onder Klokstijl, direct in het Vergrendelscherm menu.
Geen AOD hebben onder andere de A20e, A40 en A21s. De Galaxy S7 en de A-serie uit 2017 hebben wel een AOD, maar niet deze optie.
Wel kunnen de menu's en opties er net wat anders uitzien als op de screenshots hierboven, afhankelijk van welke Android en One UI versie jouw toestel heeft. Maar het principe is uiteindelijk overal hetzelfde.
Hoe haal je het meest uit een acculading op je Samsung telefoon? Hoe zorg je ervoor dat de batterij van jouw Galaxy zo lang mogelijk meegaat? Wonderen bestaan niet – maar met de onderstaande Samsung Galaxy batterij tips heb je alvast de basics van het energiebeheer onder de knie. Bovendien lees je wat je kunt doen als jouw telefoon opeens veel sneller leeg gaat dan eerder.
Samsung Galaxy batterij tips
De vraag hoe je zo lang mogelijk met een volgeladen batterij doet, is al zo oud als… naja, de batterij. Maar omdat smartphones zoveel electronica bevatten, en zo weinig batterij, is de vraag relevanter dan ooit. Natuurlijk, we hebben ‘m hier al vaker beantwoord. Maar Samsung's telefoons en software staan niet stil – en dus wordt het tijd om de belangrijkste tips weer eens op een rij te zetten.
Energiestand
Het energieverbruik van je Samsung telefoon is op veel manieren tot in de puntjes te optimaliseren. Maar als je het jezelf makkelijk wilt maken, dan kun je tenminste één optie kiezen: Energiestand. Je vindt ‘m tussen je snelle instellingen. Tik erop, hou ‘m wat langer vast, en kies een van de instellingen:
Hoge prestaties: deze stand is op high end telefoons beschikbaar, op mid range toestellen ontbreekt hij. Hoewel de modus tof is voor games, is hij het tegenovergestelde van zuinig.
Geoptimaliseerd: standaard staat je toestel hierop.
Gemidd. energiebesp.: deze schakelt Always On Display (AOD) uit, beperkt o.a. de schermhelderheid, en zorgt dat je toestel niet altijd de maximale prestaties levert.
Max. energiebesparing: je toestel gaat over op een extreem beperkte modus. Doe dit als je op korte termijn zoveel mogelijk uit je batterij wilt persen. Dit is voor de meesten geen modus voor normaal gebruik.
Met de Energiestand instelling valt met weinig moeite veel te bereiken. Maar subtiel zijn de instellingen niet. Zo valt er bijvoorbeeld bij het AOD veel winst te behalen zónder de functie direct helemaal uit te schakelen. Lees verder voor meer opties, zodat je jouw Galaxy telefoon precies kunt optimaliseren op een manier die bij jouw gebruik past.
Klein-maar fijne batterij tips: zet uit wat je niet gebruikt
Het voordeel van recente versie van Samsung's One UI interface is, dat je voor veel optimalisaties niet eens diep in de menu's hoeft te duiken. Als je je meldingenvenster tevoorschijn veegt, en daarna alle snelle instellingen, kun je al direct aan de slag. En met ‘aan de slag' bedoelen we: uitzetten, want zo bespaar je direct energie. Denk daarbij aan:
Wi-Fi: tenzij je Wi-Fi ook wilt gebruiken om je locatie nauwkeurig te laten bepalen, kun je ‘m ook uitzetten als je onderweg bent.
Geen trillingen: zorg ervoor dat je telefoon niet trilt bij meldingen. Zet ‘m bijvoorbeeld helemaal op stil.
Bluetooth: veel mensen gebruiken hun Bluetooth-verbinding een groot deel van de tijd helemaal niet. Zet ‘m dus alleen aan als je daadwerkelijk wilt verbinden met je koptelefoon, auto, of horloge. Let op: voor bijvoorbeeld de CoronaMelder app moet Bluetooth natuurlijk wel aanstaan.
Locatie: natuurlijk, het is vaak handig als je telefoon weet waar je bent. Bijvoorbeeld bij het navigeren, als je Google Maps gebruikt, etc. Maar nog vaker heb je het eigenlijk gewoon niet nodig. Eventueel kun je de functie wel finetunen, door je vinger wat langer op Locatie te houden, en vervolgens in het Locatie-menu onder Precisie verbeteren het Scannen via Wi-Fi en Bluetooth uit te zetten.
Mobiele hotspot: je zult de eerste niet zijn die per ongeluk de Mobiele hotspot functie aan heeft staan, zonder er plannen mee te hebben. Tenzij je écht je mobiele of Wi-Fi verbinding met iemand anders wil delen, zorg je dat hij zeker uit staat.
NFC: dit is nog zo'n gevalletje van een functie die handig is – mits je ‘m echt nodig hebt. Als je niet mobiel wilt betalen, verbinden, of andere plannen hebt waarvoor NFC expliciet nodig is, zet ‘m dan uit.
Always On Display: hierover valt heel wat meer te zeggen, dus zie de batterij tips verderop in dit artikel.
Sync.: met deze optie zet het automatisch synchroniseren van alle informatie van al je accounts aan of uit. Ben je grootverbruiker of gebruik je je toestel ook intensief voor je werk? Dan is dit alleen maar handig. Maar wie eigenlijk helemaal niet aan de lopende band mailt of tig apps gebruikt, kan ook handmatig nieuwe mail of informatie checken. Hou het symbooltje wat langer vast om te zien welke accounts allemaal automatisch gesynchroniseerd blijven.
Quick share: hoewel deze functie vooral energie gebruikt wanneer je daadwerkelijk bestanden aan het delen bent, bespaar je toch een heel klein beetje als je ‘m maar gewoon uit zet als je ‘m niet gebruikt.
Donkere stand: een eeuwenoude truc bij AMOLED-schermen is het gebruik van donkere kleurenschema's. Een AMOLED-scherm gebruikt namelijk alleen stroom voor het tonen van pixels die niet zwart zijn. Schakel over op de Donkere stand om een stuk minder witte en lichte vlakken te tonen, en zo ook energie te besparen. Steeds meer apps schakelen vanzelf mee met de Donkere stand, of hebben er zelf eentje die je handmatig kunt activeren.
Afzonderlijke apps: apps als Google Assistent of Bixby kunnen ingesteld zijn om altijd te luisteren of je ze aanroept. Kies ervoor om dit soort functies niet te gebruiken, en bespaar zo flink wat energie.
Always On Display optimaliseren
Nu dus wat meer over het Always On Display (AOD). Want deze is gewoon erg handig, zeker op moderne toestellen die geen notificatielampje meer hebben. Maar bedenk: hoe zuinig Samsung de functie ook gemaakt heeft, hij verbruikt wel stroom. Afhankelijk van hoe je ‘m ingesteld hebt, kan dit een half procent per uur zijn, of zelfs meer.
Ga in de Instellingen naar Vergrendelscherm. Je kunt daar het AOD helemaal uitschakelen, maar als je op de tekst Always On Display tikt, kun je meer dingen instellen. Onze tip: zet ‘m op Tik om weer te geven. Op deze manier heb je alle voordelen van het AOD, maar je toestel toont het alleen als je een keer op het uitgeschakelde scherm tikt. Zo verbruik je geen stroom als je er toch niet naar kijkt.
Zet je scherm handmatig wat minder helder
Een van de automatische opties onder de Energiestand zorgt ervoor dat het scherm van je telefoon wat minder fel wordt. Daar blijft de vermindering beperkt tot 10% – maar feit is dat je soms met nog minder licht prima uit de voeten kunt. Schroef dus handmatig de Helderheid een stuk terug. Dit kun je doen als jouw toestel op Aanpasbare helderheid staat, én als je de helderheid altijd geheel handmatig aanpast.
Kies een lagere schermresolutie
Op sommige Samsung toestellen kun je kiezen uit verschillende schermresoluties. Dit doe je in de Instellingen in het Display menu. Hoe lager de resolutie, hoe minder energie er nodig is om alles te tonen wat er getoond moet worden.
Vloeiende beweging (120Hz)
Een aantal high end Samsung telefoons hebben een schermfrequentie van maximaal 120Hz. Op dit moment zijn dat de Galaxy S20-serie, de Galaxy Note 20 Ultra, en de Galaxy Z Fold 2. Natuurlijk is zo'n supervloeiende interface prettig voor de ogen, maar laten we eerlijk zijn: Whatsapp op 120Hz is ook een beetje veel van het goede.
Ga in Instellingen naar Display en zet ‘m onder Vloeiende beweging weer gewoon op Standaard. Zeker op de S20-serie – die niet de frequentie flexibel kan aanpassen – scheelt dit zo'n 20% energieverbruik. Met deze batterij tip doet jouw Galaxy S20 dus sowieso alweer uren langer meer acculading.
Apparaatonderhoud
Behalve het aanpassen van instellingen zijn er nog meer manieren om het energieverbruik van je Samsung telefoon zo laag mogelijk te houden. Ga af en toe via Instellingen naar Apparaatonderhoud en tik op Nu optimaliseren. Het toestel schoont zichzelf op, en gooit overtollige bestanden weg. Bovendien wordt er gecheckt of er nog apps zijn die te vaak crashen of teveel energie opslurpen.
Het is overigens niet zinvol om dit te vaak te doen om het getalletje maar op ‘100' te houden. Doe het een keer per week – of stel via de drie puntjes rechtsboven en de optie Geavanceerd de Automatische optimalisatie in.
(Vanaf Android 11 heet deze feature opeens Batterij en apparaatonderhoud. Functioneel zijn de veranderingen klein.)
Gaat je batterij opeens veel sneller leeg?
Los van alle manieren die jouw Samsung telefoon minder stroom laten verbruiken, kan het ook zijn dat de batterij opeens een stuk sneller leeg raakt. Daarvoor kunnen verschillende oorzaken zijn.
Vaak verbruikt een telefoon meer stroom nadat je een grote update geïnstalleerd hebt. Na updates, en zeker na grote Android upgrades, moet je toestel heel wat informatie opnieuw optimaliseren. Het is normaal dat het energieverbruik in de uren of dagen na de upgrade een stuk hoger is. Als het goed is normaliseert dit weer naarmate de software zichzelf optimaliseert.
Het kan ook zijn dat een update echt een bug bevat. Check dan ons laatste nieuws over Samsung updates. Mogelijk werkt Samsung aan een patch, of moet je gewoon wachten op de volgende update.
Het kan ook zijn dat één app zich misdraagt – al dan niet na een update van je telefoon, of van de app zelf. En sommige apps zijn nu eenmaal niet vriendelijk voor je batterij. Als je je toestel opschoont in Apparaatonderhoud dan zal zo'n verhoogd verbruik automatisch gedetecteerd worden.
Bovendien kun je via Apparaatonderhoud onder het kopje Batterij en Batterijverbruik zien welke apps de meeste stroom slurpen. Je kunt deze vervolgens in de Sluimerstand zetten, als je ‘m niet zo vaak gebruikt. Of, als je ‘m toch niet vaak gebruikt, kun je overwegen ‘m te verwijderen.
Bovendien: je kunt via Instellingen en Apps de app in kwestie opzoeken, en onder Opslag de Cache legen. Soms blijkt dat inderdaad de oplossing.
Meer Samsung Galaxy batterij tips?
Met alle bovenstaande batterij tips voor je Galaxy heb je alvast een flink arsenaal opties in handen om het meeste uit de batterij van je telefoon te halen. Het kan zijn dat de bijgevoegde screenshots niet altijd exact overeenkomen met jouw toestel. Ook zijn niet alle opties op alle toestellen te vinden. Maar de grote lijnen gelden op alle recente Samsung telefoons – van de Galaxy S20, Galaxy S10, en S9 series, via de Galaxy A50 en A51 tot de Galaxy M21, Galaxy Note en Fold modellen – en alle toestellen daar tussenin.
Het bovenstaande overzicht is zeker niet 100% compleet. Maar het is een goed startpunt als je meer te weten wilt komen over het energieverbruik van je telefoon, en hoe je deze kunt beperkten.
Heb jij specifieke tips die je zelf gebruikt, en die je hier mist? Laat het ons hieronder weten, zodat wij ons overzicht completer kunnen maken!
Samsung Internet, de eigen browser van de telefoonbouwer, krijgt vandaag een flinke update naar versie 13. De nieuwe versie brengt een paar handige nieuwe en verbeterde functies naar je Galaxy.
Samsung Internet 13 browser tips: vertalen, statusbalk verbergen
In de Android 11 beta op de Galaxy S20 kwamen we een tijdje terug een nieuwe versie van Samsung Internet tegen. Versie 13 van de veelgebruikte browser blijkt niet specifiek bestemd voor Android 11, noch voor de One UI 3 interface. Je kunt ‘m namelijk vanaf nu al op jouw Samsung telefoon downloaden, bijvoorbeeld via Google Play.
Samsung Internet 13 brengt een aantal meer of minder handige nieuwe functies naar de browser. Zo kun je tijdens het browsen de statusbalk laten verbergen, zodat je écht full screen rond surft. Je vindt de optie je rechtsonder via de drie streepjes de Instellingen van Samsung Internet opent, Uiterlijk kiest, en Statusbalk verbergen inschakelt.
EnhancedSmart Protection zorgt voor een betere bescherming tegen websites die ongevraagd push berichten willen sturen. Bovendien kun je eenvoudiger sites blokkeren die teveel pop-ups proberen te tonen.
Verder heeft Samsung geschaafd aan de Video-assistent functie. Je kunt het afspelen van video's op het volledige scherm nu eenvoudiger pauzeren, afspelen, en 10 seconden terug of vooruit spoelen. Je vindt Video-assistent via de de Instellingen van de browser, onder het kopje Nuttige functies.
Ook is vanaf Samsung Internet 13 de invoegtoepassing Translator beschikbaar. Daarmee kun je tekst van een webpagina vertalen. Om de Translator te installeren, tik je rechtsonder op de drie streepjes, gevolgd door Invoegtoepassingen. Kies nu Meer invoegtoepassingen ophalen, kies Translator, en tik op Installeren.
Als je Translator vervolgens activeert, krijg je ‘m al extra icoontje in het menu van Samsung Internet. Je kunt dan direct hele pagina's vertalen, of gekopieerde stukken tekst. De app vraagt in het begin wel om het downloaden van de verschillende talen die je wilt gebruiken – via een slecht/half vertaald Engels menuutje, grappig genoeg.
Bijwerken
Samsung Internet 13 – versie 13.0.1.64, om precies te zijn – is vanaf nu op steeds meer Galaxy apparaten te installeren. Op sommige van onze toestellen is hij nu al beschikbaar, op andere op dit moment nog niet.
Je krijgt vanzelf een melding als je je browser opent, of je kunt de app direct via Google Play bijwerken. Eventueel kun je via de browserinstellingen ook naar Info Samsung Internet gaat, en daar de app zelf laten checken of de update al beschikbaar is.
De beste Samsung Black Friday aanbiedingen voor telefoons, tablets, watches, en andere apparatuur vind je in het onderstaande overzicht. Uiteraard houden we deze de hele week bij, zodat je altijd precies die deal eruit kunt pikken waar je naar op zoek bent.
Samsung Black Friday
Het is zover: de week die eindigt met Black Friday is begonnen. En zoals het de traditie betaamt, kun je de hele week profiteren van kortingen en acties. Er zijn veel winkels die goede deals hebben op allerlei Samsung gadgets, en dus maken we het landschap overzichtelijk. Hieronder vind je winkels én providers, accessoires, hoesjes, kortingen én speciale acties.
Maar als eerste loont het de moeite de Samsung Shop zelf te checken. Momenteel vind je bijvoorbeeld populaire telefoons in de A-serie van dit jaar extra goedkoop (v.a. €239). Uiteraard kun je er ook terecht voor aanbiedingen op watches (v.a. €207), Buds (v.a. €99), QLED televisies, soundbars, en meer:
De MediaMarkt wacht ook niet af tot het vrijdag is, en biedt momenteel bijvoorbeeld de Galaxy S20 voor een vriendelijke prijs aan (v.a. €749). Als je een goede mid-range tablet zoekt, kun je de Galaxy Tab A7 nu voor een stuk minder op de kop tikken:
Bij Mobiel.nl kun je vooral terecht voor een paar goede Samsung Black Friday aanbiedingen voor telefoons in combinatie met abonnement. Check bijv. deals op de Galaxy S20 FE, of de nieuwe Galaxy A42 5G:
Daarnaast doet de populaire shop Coolblue uiteraard ook een duit in het aanbiedingen-zakje. Zo is er de populaire Galaxy A51 die een stuk goedkoper is dan gebruikelijk (€239). Ook voor de Galaxy M31 betaal je deze dagen een stuk minder:
Bij Belsimpel kun je nu al flink besparen op de Galaxy Note 20 Ultra, maar je vindt ook scherpe deals voor de Galaxy S20 FE, Galaxy S20, Galaxy A42, en Galaxy S10:
Bij Bol.com is momenteel voor de Galaxy Watch 3 een mooie aanbieding te vinden (45mm, €319), en ook de Galaxy M31 is een stuk goedkoper dan normaal (€219).
T-Mobile gooit het over een andere boeg. Koop je deze week een Galaxy S20 of andere telefoon, dan kun je daar een kado bij krijgen. Je hebt keuze uit een Ultimate Ears Megaboom speaker of een Sony koptelefoon – beide twv €130.
Bij KPN kun je als enige op dit moment terecht voor een Black Friday aanbieding voor de Galaxy Z Fold 2. Maar ook voor de Galaxy S20 FE en veel andere telefoons, uiteraard. Kies je andere KPN diensten, kun je zelfs kiezen uit mooie cadeau's.
Black Friday is natuurlijk ook een goede gelegenheid om op zoek te gaan naar toffe nieuwe telefoonhoesjes. Het enorme aanbod van Smartphonehoesjes.nl is een uitstekend startpunt.
Een van de betere shops om al je telefoon-gerelateerde accessoires te scoren is Amazon.nl. Daar vind je deze week een flinke selectie hoesjes, opladers, houders, en nog veel meer.
Het spreekt voor zich dat we de komende dagen de Nederlandse winkels scherp in de gaten houden. Nieuwe, interessante deals zullen we dagelijks toevoegen, zodat het bovenstaande overzicht altijd up-to-date blijft.
Wij zetten de beste Samsung Black Friday aanbiedingen voor jou op een rij. Hieronder check je eenvoudig welke shops deals hebben voor verschillende Samsung telefoons, tablets, watches, hoezen, accessoires, en meer.
Samsung Black Friday
De bekende, of beruchte, Black Friday staat inmiddels echt bijna voor de deur. Dit is dé kans om een goede deal te scoren voor je nieuwe Samsung telefoon, TV, horloge, of oortelefoontjes. In het onderstaande overzicht vind je de verschillende winkels en wat ze precies momenteel in de aanbieding hebben. Zo ben je altijd op de hoogte van de beste Samsung Black Friday deals voor telefoons bij winkels én providers, accessoires, hoesjes, kortingen én speciale acties.
Als eerste loont het de moeite de Samsung Shop zelf te checken. Momenteel vind je bijvoorbeeld populaire telefoons zoals de Galaxy A41 (€199) en de Galaxy A51 (€239) voor scherpe prijzen. Uiteraard kun je er ook terecht voor aanbiedingen op tablets (€100 korting op de Tab S7+), watches (v.a. €179), Buds (v.a. €69), QLED televisies, soundbars, en nog veel meer:
Bij de MediaMarkt zijn veel Black Friday acties te vinden – niet alleen voor Samsung apparaten, uiteraard. De winkel biedt momenteel de Galaxy S20 5G voor een vriendelijke prijs aan (v.a. €749). Bovendien is ook (bijna) de gehele A-serie heel prettig geprijsd, met bijv. de Galaxy A31 vanaf €187. Als je een goede mid-range tablet zoekt, kun je de Galaxy Tab A7 nu voor een stuk minder op de kop tikken:
Bij Mobiel.nl kun je het beste een blik werpen als je op zoek bent naar Samsung Black Friday aanbiedingen voor telefoons in combinatie met abonnement. Er zijn mooie deals voor de Galaxy S20 FE, de A51, of de nieuwe Galaxy A42 5G – en nog veel meer telefoons, met of zonder abonnement:
De populaire shop Coolblue probeert uiteraard niet achter te blijven. Je krijgt er momenteel de Galaxy M31 al vanaf €219, en ook de Galaxy A51 is heel wat goedkoper dan gebruikelijk (€239):
Ook bij Belsimpel vind je scherpe aanbiedingen voor een telefoon-met-abonnement. Deze dagen kun je besparen op Samsung telefoons die toch al erg voordelig zijn, zoals de Galaxy S10. En vergeet ook niet de deals voor de populaire Galaxy S20 FE en andere toestellen:
Bij Bol.com vind je op dit moment de Galaxy Watch 3 voor een aantrekkelijke prijs (41mm, €299). Bovendien kost de Watch Active 2 nu slechts €189. De Galaxy M31 is ook afgeprijsd (€219).
T-Mobile heeft haar eigen Black Friday acties op poten gezet. Als je nu een Galaxy S20 of andere telefoon koopt, dan kun je daar een kado bij krijgen. Je hebt keuze uit een Ultimate Ears Megaboom speaker of een Sony koptelefoon – beide twv €130.
Provider KPN heeft Black Friday aanbiedingen voor high end telefoons, zoals de Galaxy S20, Note 20 en Note 20 Ultra. Maar het loont ook de moeite hun scherpe sim-only aanbiedingen te checken, uiteraard. Kies je andere KPN diensten, kun je zelfs kiezen uit mooie cadeau's.
Stel, je hebt al een goede telefoon hebt, maar je wilt je collectie beschermhoesjes. Dan is het enorme aanbod van Smartphonehoesjes.nl is goede plek een, twee, of meer cases uit te zoeken – tegen extra lage prijzen.
Een van de betere shops om al je telefoon-gerelateerde accessoires te scoren is Amazon.nl. Daar vind je deze week een flinke selectie hoesjes, opladers, houders, en nog veel meer.
Nu de Black Friday week inmiddels goed op gang is, zullen steeds nieuwe, andere aanbiedingen op duiken. Het spreekt voor zich dat wij deze dagelijks – of vaker – toevoegen, zodat het bovenstaande overzicht altijd up-to-date is.
Op welke Samsung Galaxy telefoons kun je foto's maken met een speciale Maan camera stand? En welke maakt dan de beste foto's? Is het de Galaxy Note 20 Ultra met zijn betere focus, of de Galaxy S20 Ultra met de betere zoomlens? Koude herfstnachten helpen ons de proef op de som te nemen.
Foto's van de maan: Galaxy S20 Ultra of Note 20 Ultra?
Nu de eerste nachtvorst arriveert, zie je ook de maan vaker door de bomen schijnen. En als ‘ie echt hoog aan de nachtelijke hemel staat, loont het de moeite overtollig geraas te staken, en je Galaxy tevoorschijn te halen. Gewapend met voldoende kennis van de Pro modus kun je met veel telefoons mooie foto's van de sterrenhemel én de maan maken. Maar er is ook een speciale, laagdrempelige camera-optie – tenminste, als je een Galaxy S20 (Ultra) of Note 20 (Ultra) hebt. Deze nemen wij nu onder de loep.
De twee ‘Ultra's' zijn dankzij de periscoop zoomlens namelijk in staat om objecten verrassend dichtbij te halen – zelfs als ze ver weg staan. Bovendien hebben beide telefoons de speciale Maan-stand, binnen de Scène-optimalisatie functie. De Note 20 Ultra kwam er mee op de markt, de S20 Ultra kreeg ‘m met de upgrade naar One UI 2.5. En dus gingen wij 's avonds laat op pad met beide toestellen, op zoek naar… de maan.
Als je onze vergelijking tussen de Galaxy S20 Ultra en de Note 20 Ultra hebt gelezen, dan kun je in feite al een beetje voorspellen hoe de verhoudingen liggen. De Galaxy Note 20 Ultra heeft een betere (laser) focus, en heeft een hogere optische zoomfactor (5x), bij een resolutie van 12MP. De software-verscherping is op dit toestel wat subtieler dan op de S20 Ultra.
Echter, de S20 Ultra doet ook niet veel onder met zijn 4x optische zoom. Bovendien kan het toestel veel verder digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies, dankzij de 48MP resolutie van de sensor. Door de combinatie van optische en digitale zoom is de camera van de S20 Ultra in de praktijk echt beter bij hogere zoomfactoren.
Hoe werkt het?
Los van de verschillen, werkt de Maan optimalisatie-stand op beide telefoons exact hetzelfde. Je start de camera in de normale, automatische Foto stand. Dan zorg je ervoor dat Scène-optimalisatie zeker ingeschakeld is – dat kun je aan het icoontje zien dat dit aangeeft: rechts van de zoom-standen (portret) of boven de zoom-standen (landschap). Tik erop om Scène-optimalisatie in of juist uit te schakelen.
Vervolgens kies je een hoog zoomniveau – 30x of 100x op de S20 Ultra, 50x op de Note 20 Ultra. Richt de zoeker van de camera op de maan. Gebruik eventueel het kleine zoekschermpje linksboven als hulp. Zodra je je telefoon even op de maan gericht houdt, zal de Scéne-optimalisatie aangeven de maan herkend te hebben. Dat zie je aan het bijbehorende icoontje.
In de Maan-stand wordt onder meer de belichting aangepast, evenals het kunstmatige verscherpen. Probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden, de maan zoveel mogelijk in het midden van je beeld, en *klik*.
Het flauwe aan deze hele Maan-stand is, dat je ‘m in feite ook weer niet echt nodig hebt. Mocht je de foto's te donker vinden, dan kun je Scène-optimalisatie ook gewoon uitschakelen. Je moet dan wel de belichting handmatig flink terugschroeven. Zelfs met het ‘belichtingsschuifje' helemaal op minimaal, is de foto nog helderder dan in de Maan-stand. Het resultaat is niet slecht, maar ziet wat minder details op het maanoppervlak.
Oké, naast het uitlichten van de Maan stand, wilden we dus ook kijken welke Ultra het er beter vanaf brengt. Doordat de Galaxy S20 Ultra verder inzoomt zonder kwaliteitsverlies, komt de maan in theorie scherper in beeld. Toch zien we op de S20 Ultra foto's ook meer kunstmatige verscherping aan de rand van het hemellichaam. De Note 20 Ultra maakt minder scherpe, maar natuurlijker ogende foto's. Welke er beter is, is flauw toch echt een kwestie van smaak.
Met beide telefoons kun je de maan verrassend dichtbij halen – al is het maar als geinige gimmick. Het lijkt ons duidelijk dat de genoemde telefoons uiteindelijk niet echt geschikt zijn voor astronomische hobby's. Wil je er toch meer uithalen? Dan kun je je dus gaan verdiepen in de uitgebreide handmatige opties van de Pro stand. Wij doen dat hier een andere keer.
Heb jij een Galaxy S20 of Note 20? Heb jij er al foto's van de maan mee gemaakt? Welk toestel vind jij het beter doen?
Met de Galaxy Note 20 Ultra brengt Samsung een van haar beste telefooncamera's ooit op de markt. Wat zijn de sterke en zwakke punten van de camera? Hoe haal je eruit wat erin zit? We zetten een paar Galaxy Note 20 Ultra camera tips voor je op een rij.
Galaxy Note 20 Ultra camera tips
Als je onze Galaxy Note 20 Ultra review hebt gelezen weet je dat wij erg te spreken zijn over de camera's van het toestel. Op sommige onderdelen overtreft hij met enig gemak de Galaxy S20 Ultra, zelfs. We zullen je een uitgebreide walkthrough van álle functies, features, modi, en instellingen besparen. Met een paar handige tips en weetjes kun je namelijk als snel hele mooie foto's maken.
Gebruik de 108 megapixel resolutie
De hoofdcamera heeft een sensor met een resolutie van maar liefst 108 megapixel. Standaard maak je echter foto's met een resolutie van 12MP, waarbij het toestel altijd 9 pixels samenvoegt tot één grote pixel. Bij weinig licht is dat ook absoluut de beste manier om toch veel vast te leggen. Maar als er voldoende licht is, dan loont het soms de moeite om foto's te maken op de volledige resolutie.
Om dit te doen, tik je op het icoontje met de tekst 3:4 – links of bovenin het scherm van de camera-app. Uit het lijstje met opties kies je vervolgens 3:4 108MP. Je maakt nu foto's met een resolutie van 12.000 bij 9.000 pixels. De hoeveelheid details die je daarmee vast kunt leggen is indrukwekkend – je kunt vele malen dieper inzoomen dan op een normale 12MP foto, en kleine details toch nog goed zien.
Natuurlijk, op deze manier maak je geen gezellige familiekiekjes. Maar als je een beetje creatief bent aangelegd weet je wel raad met deze mogelijkheden. Let wel een beetje op je opslag: deze foto's nemen al gauw 30MB of meer in beslag. Natuurlijk, het duurt even voor je de 256GB opslag vol hebt, maar voor je huis-tuin-en-keuken-kiekjes gebruik je beter de gewone 4:3 (12MP) stand.
Voorbeelden van de 108 MP camera: links een resized versie, rechts een 100% crop uit het origineel. De 108 MP originelen kun je HIER bekijken.
Zoomlens: wat je over de optische zoom moet weten
Een ding kun je helaas niet met de 108 MP sensor: gebruik maken van de optische zoomlens. De onderste van de drie camera's op het camera-eiland van de Galaxy Note 20 Ultra is de periscooplens met 5x optische zoom. Dat wil zeggen dat je tot vijf keer kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dat is tegelijk ook het belangrijkste stukje informatie dat je bij het gebruik van deze lens in je achterhoofd moet houden.
Wil je zoom-opname's zo scherp en gedetailleerd mogelijk houden? Gebruik dan geen zoom hoger dan 5x. Op hogere zoomfactoren zal de Note 20 Ultra digitaal inzoomen: het kan, en ook daar kun je hele mooie opnames mee maken. Maar je legt niet méér details vast op een zoomniveau van boven de vijf. Anders gezegd: het toestel gebruikt voor 10x zoom dezelfde 12MP opname als voor 5x zoom, maar vergroot deze kunstmatig.
Dit is dan ook het vlak waar de S20 Ultra het van de Note 20 Ultra wint, zoals we ook in onze Galaxy Note 20 Ultra versus S20 Ultra vergelijking al opmerkten. Hoewel de S20 Ultra een optische zoomlens heeft met een maximale zoomfactor van ‘slechts' vier, heeft dit toestel een sensor van 48MP. Daarmee kun je nog eens vier keer digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies – een trucje dat de Note 20 Ultra niet kan.
Curieus genoeg is de factor 5x juist het getal dat ontbreekt in het rijtje met zoomfactoren dat in beeld verschijnt als je de zoomlens selecteert. Dat rijtje – 0.5x, 1.0x, 2.0x, 4.0x, 10x, 20x, 50x – toont de ‘andere' waarden die je kunt kiezen. Als je op het symbooltje van de zoomlens tikt (het ‘enkele boompje') selecteer je altijd direct 5x zoom.
Tot een zoomfactor vijf maak je dus de scherpste ingezoomde opnames met de Note 20 Ultra. En laten we wel wezen: natuurlijk is 50x ‘space zoom‘ een gimmick, maar onder de juiste omstandigheden maak je wel degelijk hele mooie foto's tot minstens 10x zoom.
Welke stand voor macro-opnames?
Wie graag dingen van heel dichtbij fotografeert, heeft de keuze: kies je voor de zoomlens, of voor de 108MP stand? Dat zal uiteindelijk een beetje van je eigen voorkeuren afhangen. Wijzelf hebben na een tijdje de voorkeur ontwikkeld voor de 108MP sensor, omdat je daarmee meer flexibiliteit hebt dan met 2x, 4x of 5x zoom. Bovendien kun je juist niet zo profiteren van de kleinere scherptediepte bij de hogere zoomfactoren, door de hierboven beschreven beperkingen van de zoomlens.
Voor de liefhebber: dit is op de Galaxy S20 Ultra juist andersom. Op dat toestel kan de zoomcamera verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies, terwijl de 108MP camera juist niet zo mooi scherp stelt.
De belangrijkste basics
Als je de twee hierboven beschreven punten snapt, en weet te vinden, beheers je in feite de belangrijkste ‘basics' van de camera van de Galaxy Note 20 Ultra. Natuurlijk zijn er nog veel meer punten die je kunt leren, gebruiken, toepassen, et cetera – laten we ze de algemene ‘basics' noemen. Een paar van deze snelle tips:
Camera snel starten: druk 2x snel op de Aan/uit-knop, en je start altijd direct de camera-app. Dit werkt vooral goed als scherm uit is, en je gewoon direct zo snel mogelijk een foto wilt maken.
Handmatig zoomen en belichting kiezen: tik ergens in het scherm in de camera-app om op dat punt handmatig scherp te stellen. Leg je vinger wat langer op dat punt, en het toestel past de belichting aan, aan dat punt. Zo kun je – ondanks de Auto-modus – toch focus en belichting snel handmatig aanpassen.
Gebruik de groothoeklens: de cameramodus met de ‘drie boompjes' is de groothoeklens, waarmee je méér vastlegt. Wijde uitzichten, grote groepen, etc.
Check de opties bij Meer: zoek je meer camerastanden, tik dan op Meer. Daar zitten nog veel meer opnamemogelijkheden verborgen.
Nacht-stand: wil je foto's maken bij heel weinig licht? Het viel ons op dat je dit op de Galaxy Note 20 Ultra eigenlijk heel goed in de Auto-stand kunt doen. Maar vergeet vooral niet zelf de Nacht-modus uit te proberen.
Groothoekselfie: als je selfies maakt met meerdere mensen, hoef je niets te doen. De telefoon schakelt vanzelf over naar de Groothoekselfie-stand. Gebeurt dit niet? Check dan of dit in de Camera-instellingen (via het ‘tandwieltje') ingeschakeld staat, bij de optie Slimme groothoekselfie.
Documenten scannen: richt de hoofdcamera op een document en het toestel herkent vanzelf wat je wilt doen. Wacht even tot de gele rechthoek verschijnt, en beweeg de camera tot het hele document geselecteerd wordt (ja, dit kan een beetje een weerbarstige procedure zijn). Druk vervolgens niet op de sluitertoets, maar raak Tik en scan aan. Het document wordt nu automatisch ‘rechtgezet', alsof je deze gescand hebt, en niet alleen gefotografeerd.
Tips van je telefoon: schakel in de Camera-instellingen de optie Suggesties opname in om tips te ontvangen tijdens het fotograferen. En schakel deze weer uit als je ze irritant begint te vinden.
RAW bestanden: ook vind je in de Camera-instellingen het item Opties opslaan. Je kunt daar kiezen om naast het standaard JPG-bestand ook RAW-bestanden op te slaan van foto's die je in de Pro-stand maakt. De liefhebber weet waarom.
HDR10+ video opnemen: als we nog even in de Camera-instellingen blijven, vind je bij Video's onder het item Geavanceerde opnameopties de mogelijkheid om HDR10+ video in te schakelen.
Meer tips?
Als je weet hoeveel opties en instellingen de camera van de Galaxy Note 20 Ultra biedt, weet je ook dat het bovenstaande slechts een tipje van de sluier is. Wat is jouw favoriete instellingen, opnamestand, of andere fijne truc om mooiere foto's of video's vast te leggen?
Wil jij gratis de Galaxy Buds+ ontvangen bij Samsung's Galaxy S20, S20+, of S20 Ultra? In de weken tot en met kerst kan het weer. Hieronder lees je hoe en waar.
Galaxy S20 met gratis Galaxy Buds+
Begin 2020 bracht Samsung de Galaxy Buds+ tegelijk met de Galaxy S20 serie op de markt. En eerlijk is eerlijk: het zijn nog steeds onze favoriete Buds. Accuduur én geluidskwaliteit zijn beter dan bij de nieuwere Buds Live, concludeerden wij in onze Buds Live review. Voor meer informatie check je ook onze review van de Galaxy Buds+.
Dankzij een herhaling van een eerdere actie kun je de Galaxy Buds+ nu voor nop bij een drietal Galaxy S20 modellen krijgen. En in tegenstelling tot de eerdere, vergelijkbare actie, hoef je er nu een stuk minder voor te doen. Dit zijn de voorwaarden om de Buds+ – ter waarde van €169 – gratis direct bij jouw S20 te ontvangen:
Je koopt vanaf 7 tot en met 27 december een Galaxy S20 5G, S20+ 5G, of S20 Ultra 5G. Bij de S20 4G ontvang je geen Buds+.
Je doet dit bij Samsung's eigen shop HIER. LET OP: koop je jouw toestel ergens anders, dan kom je niet voor deze actie in aanmerking.
Verder hoef je niets te doen. Je hoeft niet te registreren, geen aankoopbewijzen op te sturen, etc. Samsung levert de Buds+ gewoon direct met jouw nieuwe telefoon mee.
Check zelf de actuele prijzen, leverbare kleuren, en bestelopties bij Samsung HIER.
Toch ergens anders?
Koop jij jouw Galaxy S20 toch liever ergens anders? Dat kan, maar zoals gezegd: de Buds+ kun je er dan niet gratis bij krijgen. Wel vind je misschien lagere prijzen, wat uiteindelijk ook interessant kan zijn – vooral als je zelf al een goede USB-C of draadloze koptelefoon hebt.
De actuele aanbiedingen – met en zonder abonnement – vind je altijd in onze uitgebreide vergelijkers:
Hoe zorg je ervoor dat de Android 11 upgrade op jouw Samsung telefoon zo soepel mogelijk verloopt? Kun je jouw Galaxy voorbereiden op de update? En wat doe je direct erna? Dit zijn de beste tips voor een soepele Android upgrade.
Samsung en de Android 11 update tips: voorbereiden, installeren
Nu Samsung gestart is met de Android 11 upgrade voor de Galaxy S20, verschijnt de nieuwe software ook aan de horizon voor veel meer gebruik(st)ers. De komende maanden arriveert de nieuwe software ook op toestellen als de Galaxy S10, Galaxy A50, Galaxy A51, Galaxy Note 20 en Note 10, en nog veel meer modellen. En dus vraagt menigeen zich af: wat kan ik doen om de upgrade probleemloos te installeren?
Kies zelf wanneer
Nog voor je aan de update zelf begint, is het geen slecht idee om te bedenken dat je de upgrade niet per se direct hoeft uit te voeren zodra hij zich aandient. Je kunt ‘m rustig een tijd lang negeren, tot een moment of dag dat het jou wel uitkomt. Tik daarvoor, zodra de update zich aandient, gewoon op Later.
Je kunt eventueel ook helemaal uitzetten dat jouw telefoon de update alvast downloadt, zodra hij ‘m op Samsung's servers aantreft. Ga daarvoor in de Instellingen naar Software-update en schakel Automat. downloaden via Wi-Fi uit. Je kunt dan zelf handmatig aangeven wanneer je wilt dat jouw telefoon het updatepakket binnenhaalt – bijvoorbeeld via je Wi-Fi thuis.
Back-up maken?
Heb je gegevens op jouw telefoon die niet ook in een cloud staan? Foto's, video's, muziek, bestanden, Whatsapp gesprekken, enzovoort? Nu is het zo dat er bij een Android upgrade géén gegevens verloren gaan, dus in principe hoef je geen back-up te maken voor de installatie.
Maar…. het is toch verstandig. Als alles goed gaat heb je het niet nodig, maar mocht er toch iets fout gaan, dan ben je blij dat je een back-up hebt gemaakt. Het maakt bijvoorbeeld de stap veel kleiner om jouw telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, mocht dat onverhoopt nodig zijn.
Dus:
ga in Whatsapp in de instellingen naar Chats, tik op Chat back-up, en kies Back-up maken
upload alles wat je veilig wilt stellen naar de cloud van jouw keuze
sluit eventueel jouw telefoon via USB-kabel aan op je laptop of PC, en kopieer zo bestanden die niet wilt verliezen
Voldoende vrije ruimte
Een Android upgrade vergt nogal wat van jouw Samsung Galaxy telefoon of tablet. De download is misschien wel 2GB groot, en deze moet dan ook nog uitgepakt worden. Recente toestellen hebben meestal veel meer opslag én meer werkgeheugen dan vroeger. Maar mocht jouw toestel echt he-le-maal vol zitten – dat je daar ook meldingen over krijgt, bijvoorbeeld – dan is het geen slecht idee om te proberen minstens een paar GB vrij te maken. Nog los van de upgrade, eigenlijk.
Voldoende opladen
Oké, je hebt een back-up gemaakt, voldoende ruimte, en je zit er thuis in alle rust met een kop thee klaar voor. Dan is er nog één ding om te checken voor je echt aan de upgrade begint: hoe vol of leeg is de batterij van jouw Samsung Galaxy? Hij hoeft niet 100% te zijn, maar met minder dan 20% weigert hij sowieso te updaten. Hou als veilige marge aan dat er tenminste 50% acculading is, mocht het toestel tijdens de installatie onverhoopt veel energie verbruiken.
De update zelf
Zodra je op Nu installeren tikt, zal jouw telefoon aan het werk gaan. Je hoeft nu even niets te doen. Afhankelijk van allerlei factoren kan het 5, 10, 20, of meer minuten duren voor jouw Galaxy opnieuw gestart is mét de nieuwe software. Zeker als je veel apps hebt, dan kan het even duren voor alles is geoptimaliseerd en bijgewerkt.
Maar uiteindelijk ben je weer terug bij de start: je moet pincodes invoeren, en kunt nu de nieuwe software – Android 11 en One UI 3 – gebruiken. Ben je nu klaar? Of zijn er nog meer dingen die je kunt doen? Het antwoord op die vraag is, uiteraard, ja.
Opruimen
Hoewel jouw Galaxy telefoon veel overtollige bestanden na de upgrade zelf opruimt, valt er meestal nog meer te doen. Ga in de Instellingen naar Batterij en apparaatonderhoud, en voer daar Nu oplossen uit.
Apps en thema's bijwerken
Een eerste goede stap om problemen met apps te voorkomen, is zorgen dat ze allemaal bij de tijd zijn. Ga in de Play Store via de streepjes linksboven naar Mijn apps en games en kies Alles updaten.
Mocht je extra thema's hebben geïnstalleerd kan het nodig zijn ook deze te updaten. Ga via de Instellingen naar Thema's, open met de streepjes linksboven het menu, en tik op Mijn spullen. Check daar of je nog thema's hebt die bijgewerkt kunnen worden.
Energieverbruik
Bij iedere grote Android upgrade – ongeacht welke telefoon je hebt – kan het energieverbruik tijdelijk (flink) hoger zijn dan je gewend bent. Het hele besturingssysteem gaat op de schop, en veel ‘aangeleerde' patronen moeten opnieuw geoptimaliseerd worden. Dat kost meer energie, waardoor de batterij sneller leeg gaat. Dit is normaal.
Soms normaliseert het stroomverbruik na enige uren, soms duurt het een paar dagen. Je kunt jouw telefoon ‘helpen' door ‘m in de dagen na de upgrade af en toe handmatig opnieuw te laten starten.
Cache legen
De volgende stap is niet per se nodig. Maar misschien heb je ook na alle bovenstaande stappen toch problemen hebben met (meerdere) apps, of een aanhoudend hoog energieverbruik. In dat geval het kan helpen de cache van jouw Samsung Galaxy te wissen. Kan, het helpt lang niet altijd, maar soms wel. Bij het legen van de cache van je Galaxy gaan géén gegevens verloren, als je je strikt aan deze stappen houdt:
(voor de goede orde: al deze stappen voer je op eigen risico uit!)
Schakel je toestel helemaal uit
Start ‘m op in het Android recovery menu. Hoe je dit doet, verschilt per model:
Op de Galaxy S10: houdt tegelijk Aan/uit + Bixby (zijtoets) + Volume omhoog ingedrukt tot je het simpele menu ziet
Op andere modellen: houdt tegelijk Aan/uit + Volume omhoog ingedrukt tot je het menu ziet
Druk 5x op Volume omlaag tot de blauwe balk op het item Wipe cache partition staat (LET OP: NIET op Wipe data/factory reset dus!).
Druk de Aan/uit knop in
Druk Volume omlaag in zodat de blauwe balk op Yes staat
Druk weer op Aan/uit om te bevestigen dat je de cache wilt legen
Als het Android recovery menu weer verschijnt druk je nog een keer opAan/uit om Reboot system now te kiezen.
Moet dit allemaal?
Oké, je hebt dit alles gelezen, en denkt nu: jemig, is dat allemaal nodig? Het antwoord is in 98% van de gevallen: nee hoor, eigenlijk niet. Normaal gesproken kun je de update zonder al teveel aandacht downloaden en installeren, en daarna verder gaan met je bezigheden. Maar met een beetje zorgvuldigheid en voorbereiding kun je problemen voorkomen of, mochten ze toch optreden, makkelijker oplossen.
Meer weten over Android 11 en One UI 3
Stiekem is de best voorbereiding misschien ook wel: gewoon kijken wat je te wachten staat. Check onze artikelen over de nieuwe features in One UI 3, of bekijk de preview van Android 11 op de Galaxy S20. Daar kun je een hoop te weten komen over de veranderingen in de nieuwe software.